Authentiek presenteren – zoek je eigenheid

Probeer de schoonheid en verscheidenheid in de wereld te handhaven-Quakers

Iedereen van ons heeft een taak op te nemen in zijn gemeenschap. Zo heeft ook iedereen zijn eigen verhaal te vertellen. Die verscheidenheid maakt het juist zo boeiend. Stel je voor dat we op elkaar zouden lijken. Nochtans zie ik vaak op congressen en in organisatie dat verhalen steeds op eenzelfde manier verteld wordt. We doen vaak wat we geleerd hebben van een collega of overste, omdat we denken dat het zo hoort.

Het vraagt heel wat lef om je eigen stijl te vinden. Wie durft er nog er nog eens te experimenteren met een andere presentatie techniek ,dan weeral de zoveelste killing powerpoint presentatie.

Hoe ontdek je eigen stijl, methodiek?

P1120614

Speaking Circles

Hoe kon je vroeger als kind/jongere anderen boeien?

  • Kon je goed verhalen vertellen?
  • Kon je mensen iets laten doen waardoor ze geïnspireerd geraakten?
  • Kon je  ze verbazen met bijzondere wetenswaardigheden?
  • Was je sterk om een sterk plot op te bouwen?
  • Was je goed in schema’s te tekenen?
  • Had je voldoende fantasie om een pracht van een metafoor neer te zetten?
  • Had je een bruisende uitstraling en was je energie besmettelijk?

Ga eens terug en neem 3 minuten voor jezelf. Denk terug aan de successen groot en klein die je boekte. Een free podium, klasoptreden, spreekbeurt, …

Stel je voor dat je acuut last hebt van Alzheimer en dat je je geen successen kan herinneren of dat het te lang geleden is dat je je antidepressiva pil hebt genomen. Dan kan je het nog altijd aan anderen vragen. Waar vinden ze je sterk in en wat is er typisch iets voor jou.

Sommigen zouden de illusie kunnen hebben dat elke presentatie vol knallers van one-liners moet zitten gelardeerd met humor. Als humor niet echt  je ding is laat het dan voor wat het is tenzij je voelt dat het vanzelf komt. Je hebt beslist andere kwaliteiten dan een stand-up comedian.

Ik nodig je wel uit om stap voor stap te zoeken naar je eigen stijl en je zal voelen dat het je ongelooflijk veel energie en zelfzekerheid geeft. Doe dit stap voor stap en experimenteer Rome is ook niet in een dag gebouwd. In onze opleiding Authentiek en krachtig presenteren zoeken we naar jouw stijl.

Zelf heb ik veel geleerd door anderen te helpen in hun zoektocht en het observeren van honderden presentaties. Een website die ik je zeker wil aanraden is die van TED talks. Eentje van dichterbij is Jef Staes van oa. ik was een schaap. Jef heeft duidelijk zijn stijl gevonden. Het plezier en zijn gedrevenheid spat van het scherm.

Maar terug naar jou. Wat is jouw eerste stap in je ontdekkingstocht?

Begin met de kunst van het klein maken en neem eerst small steps. Een olifant eet je het beste ook in stukjes.

Het voordeel van kleine stukjes verandering is dat indien het toch niet loopt zoals je hoopte het ook geen drama hoeft te worden en anders ‘Als de presentatie niet je vriend was, is hij je leraar geweest’. ( geïnspireerd op : ‘Als de dag niet je vriend was, is hij je leraar geweest’. Dalai Lama

Veel plezier met je ontdekkingstocht.