Ga naar de essentie: Less is more, kill your darlings.

Vorige week gaf ik een zeer boeiende workshop met Christoph Van Doninck bij de mensen van Ubeon rond Authentiek en krachtig presenteren.

Christoph en Jan

Als we een korteavondworkshop geven is het steeds weer kiezen welke topics we wel aan bod laten komen. Als  ik terug reflecteer dan denk ik mmm… het had nog wat minder mogen zijn.

Het was een bijzonder leuke workshop en toch had hij misschien nog straffer geweest, iets relaxer en meer diepgang  als we iets minder aan bod hadden laten komen. En dat  is nu net het moeilijke. Misschien heb je het zelf al meegemaakt dat je denkt ik ga dit vertellen en dat en misschien ook nog wat van zus en dat ander ook. Denk je dat je publiek hier altijd op zit te wachten?

Misschien kan je beter voor minder gaan en dieper. Zelf merk ik vaak dat het een patroon is van gaan ze het wel genoeg vinden en dan loop je te kans het allemaal vol te proppen waardoor het allemaal iets teveel wordt.

Mijn raad is: Less is more.

Een van de leukste momenten in mijn sprekersbestaan zijn de lezingen die ik gaf op EORNA2012  in Lissabon. Ik vertrok met het idee van twee lezingen te kunnen geven van ieder 60 minuten. Bij aankomst bleek het maar 20 minuten te zijn pers sessie. Ik garandeer je dit is stressen. Hoe begin je hieraan?

Op mijn hotelkamer heb ik toen de vraag gesteld. Wat wil ik de toehoorders vertellen als ik maar 1 ding mag vertellen. Hoe wil ik het vertellen en met welk gevoel en boodschap wil ik dat mensen de zaal verlaten. Het is geen makkelijke oefening, maar misschien wel een zinvolle oefening voor elke presentatie die je geeft om zo de balast er uit te halen. Kiezen doet pijn want op het eerste zicht is alles belangrijk. So kill your darlings.

Tijdens mijn jeugdige jaren gaf ik improvisatietraining aan teams. Een methode die we al eens gebruikten was om een verhaal op exact 15 minuten te brengen, daarna op 7 minuten, 3 minuten, 1 minuut, 30 seconden, 10 seconden en tenslotte 1 seconde. Het einde was vaak 1 woord en een beweging maar het gaf steeds weer de essentie aan.

Misschien heb jij ook al eens in een langdradige, saaie presentatie gezeten, dan weet je vast hoe leuk dit is. Natuurlijk ben jij helemaal anders  en indien niet zou ik zeggen maak je presentatie boeiend en ‘Kill your darlings’.

Hoe pak jij het aan om tot de essentie van je verhaal te komen?