De kracht van een glimlach

IMG_2527Dit weekend was in Amsterdam voor een meeting met de Europese Speaking Circle facilitators. Tijdens mijn verblijf in het hotel ontdekte ik het volgende op de spiegel in de badkamer ‘I see a lot of faces and I have never seen a smiling face that was not beautiful’.

Volkomen mee eens, maar we zien het zo weinig. Sommigen lijken wel verwekt met azijnzuur, neem eens een trein op een ochtend en observeer. Nochtans het is een van onze eerste vaardigheden, een kind begint rond de 6 a 8 weken te reageren op zijn omgeving. Het is een van de eerste duidelijke vormen van communicatie. Kinderen leren heel snel dat het juiste lachje zijn ouders kan aansporen tot nog meer aandacht.

Volgens sommigen lacht een kind zelfs tot 400 keer per dag en dat één glimlach je hersenen net zo sterk stimuleert als tweeduizend repen chocolade.

Naar welke gezichten kijk jij het liefste naar?

Kan jij ook de ruimte vullen met een glimlach? Wat zegt jouw spiegeltje aan de wand?

“Aardig zijn voor jezelf maakt dat je aardig bent voor anderen -en dat is misschien wel het mooiste cadeau dat je de wereld kan geven”. Cheri Huber

Leren glimlachen?practice a smile

Het klinkt belachelijk. Zeker als je het op zijn Chinees doet met een stokje tussen de tanden.

In 1872 schreef Carles Darwin in zijn boek “The Expression of the Emotions in Man and Animals” dat ‘Even the simulation of an emotion tends to arouse it in our minds’. Dus als we zelfs een emotie imiteren gaan we ons na een tijd ook zo voelen.

Ik zou zeggen, give it a try. Wat heb je te verliezen? Of is een ernstig gezicht noodzakelijk om professioneel en toegewijd te zijn?

Ervaar hoe het is om eens met een glimlach door het leven te gaan. Je zorgen gaan waarschijnlijk niet verminderen, maar de manier hoe je ermee kan omgaan zal veranderen. Let op als de deurwaarder voor de deur staat is lachen niet de beste strategie.

Oefeningen:

  1. Denk voor het opstaan aan enkele leuke momenten dat je  ontzettend moest lachen, en beleef het plezier opnieuw.
  2. Glimlach s’ochtends tegen je spiegel. Let op het lijkt stom maar je start de dag anders.
  3. Schenk eens een spontane glimlach aan een wildvreemde. In de lift, winkel, parking, etc.
  4. Speel vaker met kinderen, met je partner, je vrienden en familie.
  5. Geniet van humor, comedy
  6. Bestudeer humor om je heen.
  7. Denk na wie je vandaag een glimlach wil schenken.

Ga aan de slag en glimlach.