Als ik maar niet rood word!

IMG_2682 Deze week brachten mijn kinderen een boekje mee van school  ‘Als ik maar niet rood word!’  Mijn eerste vraag was. Waarom niet? Wat is er in godsnaam mis in onze cultuur met blozen. Blozen is een verschijnsel dat alleen bij mensen bekend is. Het zijn de bloedvaatjes van het gezicht en de hals die uitzetten waardoor we een rode kleur krijgen. Het is een reactie op een emotie. Dit kan oa. zijn schaamte, onzekerheid, stress en verlegenheid.

Vaak zie ik cursisten en sprekers rood worden wanneer zij tot een groep spreken. Op zich niet erg, voor mij is het een teken dat je doorbloeding en je hart alvast in topvorm zijn. Erger is wel dat dat mensen zich druk beginnen te maken in het feit dat ze rood worden en daardoor volledig hun focus op hun publiek en het verhaal verliezen. Belangrijk om weten is dat dat je het blozen van jezelf eerder voelt, dan dat anderen dat zien. Tot nu toe heb ik nog niemand ontmoet die het blozen onmiddellijk kan stoppen. Het is er nu eenmaal en mijn advies is ‘don’t fight with it’. Het is een teken dat je een mens bent met emoties, van vlees en bloed en  dat het voor jou bijzonder is om voor een groep te staan.

In onze opleidingen  authentiek-krachtig-presenteren  en speaking with ease leren leren we deelnemers terug vrij en natuurlijk voor een groep staan.

  • Beoordeel jij een spreker op zijn blos of eerder op het verhaal en de inhoud van de presentatie?
  • Wat is er mis met iemand die bloost uit opwinding of een verhaal brengt met een emotie?

Stel dat je het rood worden vervelend blijft vinden. Spreek het dan uit, dat de lezing, het gesprek, het moment je laat blozen.

Wedden dat je je er beter bij voelt?